Nazorg na plaatsen van een elektrode voor proefstimulatie

Via de achterkant van de rug wordt via een kleine opening een elektrode geplaatst boven op de vliezen van het ruggenmerg, in de zogeheten epidurale ruimte. Tijdens de operatie wordt getest of de elektrode op de goed plek zit en goede stimulatie geeft. In dit stadium bent u ook wakker omdat u zelf het effect van de stimulatie moet kunnen aangeven.

Wond:

U heeft een klein wondje achter op de rug. Via dit wondje is de elektrode ingebracht. U heeft ook een nog kleiner wondje aan de zijkant van uw rug. Dit is de plek waar het draad van de elektrode uit uw lichaam gaat naar een klein draagbaar apparaatje, kleiner dan een gemiddelde mobiele telefoon. Dit apparaatje geeft de impulsen af aan de elektrode en is instelbaar. Tijdens de proefperiode wordt hiermee getest of u in aanmerking komt voor een definitieve inwendige plaatsing. De wondjes zijn dichtgemaakt met hechtpleisters. Zorg dat de wondjes niet vies worden. Voor preventie van een infectie is dit belangrijk.

Voeding:

U mag meteen normale voeding nemen. De hele ingreep gaat deels onder een roesje, waar u waarschijnlijk na de operatie weinig last van zal hebben. Eet altijd vezelrijk en genoeg fruit omdat sommige pijnstillers obstipatie kunnen veroorzaken.

Medicatie:

U kunt wat lichte irritatie ervaren van de wondjes. Daarvoor kunt u het beste paracetamol innemen.

Activiteiten:

U moet rustig aan doen. U mag niet sporten. De ingebrachte elektrode moet op exact de goede plek blijven liggen en mag niet verschuiven, omdat anders het effect van de behandeling teniet wordt gedaan. Het duurt vrij lang voordat de elektrode door het lichaam is ingekapseld en voordat u weer activiteiten mag doen zoals sport.

Nacontrole:

U krijgt een telefonische nacontrole ongeveer een week na de operatie om het effect van de proefplaatsing te bespreken. Indien de proefplaatsing een goed effect heeft op uw klachten, dan zal snel de definitieve inwendige plaatsing ingepland worden. Het kan ook zo zijn dat de resultaten van de proefplaatsing tegenvallen. Dan zal een afspraak gepland worden om de proefsimulator weer te verwijderen.

Wanneer moet u met ons contact opnemen:

  • Koorts boven de 38 graden
  • Vochtlekkage uit de wond
  • Forse zwelling en roodheid van de wond
  • Een forse toename van pijnklachten die met de voorgeschreven pijnstillers niet onder controle is
  • Toenemende doofheid of krachtsverlies in de benen
  • Problemen met plassen
  • Zwelling en pijn in een kuit
  • Bij andere vragen waar u zich grote zorgen over maakt