Wat gebeurt er met uw eigen risico?

De politiek heeft bepaald dat iedereen in Nederland boven de 18 jaar een verplicht eigen risico heeft van 385 Euro. Het kan zijn dat u zelf voor een hoger eigen risico gekozen heeft bij uw eigen zorgverzekering.

Stel de behandeling vindt plaats in een ziekenhuis en kost 1000 Euro. Als het ziekenhuis een contract heeft met de verzekeraar dan vergoedt de verzekeraar de 1000 Euro aan het ziekenhuis. Uw eigen risico is dan op, alle 385 Euro is verbruikt. U krijgt een rekening van uw zorgverzekeraar en u moet de 385 Euro, het eigen risico, aan de zorgverzekeraar betalen.

Wij in de Medische Kliniek Velsen hebben voor de neurochirurgie geen contract met de verzekeraars. De behandeling kost 1000 Euro. De verzekeraar vergoedt een bepaald percentage van de behandeling, zeg 800 Euro. Hiervan haalt de verzekeraar ook het eigen risico af, want dit betaalt u immers zelf. De verzekeraar maakt dus 415 Euro (800-385) over naar uw eigen rekening. Dit bedrag boekt u over naar ons over en ook de 385 Euro van uw eigen risico. U boekt dus 800 Euro over naar onze rekening.

In alle gevallen moet u dus uw eigen risico zelf betalen totdat het verbruikt is. Dit is wettelijk zo vastgelegd voor elke behandeling in elk ziekenhuis. Dit is de reden dat wij u verzoeken om een kopie van de vergoeding van de verzekeraar aan ons te sturen zodat wij kunnen controleren of alles goed is gegaan met het betalen van het eigen risico.

Veel voorkomende vragen